Bologna verrast om iedere hoek 18 wonderbaarlijke bezienswaardigheden
 • 'Agent Provocateur' De fontein van Neptunus

   

  Dit is maar een deel van de Neptunus fontein van Bologna, een van de stadssymbolen, een schepping van de Vlaamse beeldhouwer Giambologna, ontworpen door Thomas Laureti tussen 1563 en 1566. Er bestaan  nogal wat flauwe volksgrapjes over de beelden in de fontein, zo zou de fallus van Neptunus veel groter lijken in een bepaald perspectief.

   

  Bologna | Fontein van Neptunus van Giambologna

   

  De speer van Neptunus werd ook gebruikt als inspiratie voor het logo van het  luxe Italiaanse automerk Maserati, eveneens afkomstig uit Bologna.

   

  De Neptunus Fontein van Bologna
 • De Beurszaal (Salaborsa)

  In de negentiende eeuw een druk handelscentrum, vandaag de dag wordt de zaal gebruikt als multimedia-bibliotheek met cafés en is het uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor de jonge Bolognese.

  De Beurszaal Salaborsa
 • Piazza Maggiore & Voltone del Podestà (De fluisterhoek)

  Voor de Bolognese is dit het hart van de stad, gedomineerd door de Basiliek van San Petronio en het Palazzo d'Accursio. Tegenwoordig wordt deze plaats goed beveiligd omdat er in de Basiliek een zeer omstreden  schilderij hangt waarop de profeet Mohammed wordt aangevallen door demonen.

  Onder de bogen tussen het Palazzo del Podestà en het Palazzo Re Enzo ligt een kruispunt. Ga in een hoek van de gaanderij staan en laat iemand iets fluisteren vanuit de hoek aan de andere kant. Door een bijzondere weerkaatsing van het geluid hoor je precies wat er wordt gezegd.  Men zegt dat dit fenemeen ter  inspiratie diende voor  Giuseppe Meucci die de telecommunicatie uitvond!

  Telecommunicatie
 • Romantische charme op het plein van Santo Stefano
  Bologna Piazza Santa Stefano en de 7 kerken
  Bologna Piazza Santa Stefano en de 7 kerken

  De meeste bezoekers en ook inwoners van de stad Bologna vinden dit een van de meest charmante plekjes van de stad.  Op het driehoekige plein kan je rustig genieten van een kopje koffie onder de gewelven, zelfs in de winter omdat de meeste terrassen verwarmd worden. Een fijn plekje om de pracht van de Zeven Kerken van Santo Stefano goed op je in te laten werken.

 • De scheve torens (Le Due Torri: Garisenda e degli Asinelli)
  Zien en Doen in Bologna | De twee torens van Bologna
  De scheve torens van Bologna

  Dacht jij dat de toren van Pisa scheef stond? Dan ben je nog niet in Bologna geweest! Deze twee torens zie je aan het einde van de winkelstraat Via Ugo Bassi voor je opdoemen. De tweede foto geeft goed weer aan hoe scheef ze wel staan.

  In Bologna stonden in de middeleeuwen honderden van zulke prachtige torens.  De hoogste, die je mag beklimmen (je bent er wel even mee bezig), telt maar liefst 460 treden.

 • De antieke universiteit (Palazzo dell'Archiginnasio)

  Pracht en praal, fresco's die de corridors en zalen van de antieke bibliotheek van Bologna versieren.  Tot 1803 was het de zetel van de Universiteit en vanaf 1838 herbergt het de stadsbibliotheek. Bologna is trouwens de oudste universiteit van de westerse wereld. Twee grote trappen leiden naar klaslokalen er boven, waar je twee grote zalen kan zien waar colleges werden gegeven: één voor Wetenschappen en één voor  de fakulteit Rechten.

  De wanden van de zalen, de trappenhuizen en de  loggia's zijn rijkelijk versierd met inscripties en herdenkingsplakkaten van de professoren en duizenden wapenschilden met namen van studenten uit nobele families. Het Anatomisch Theater geheel in houtsnijwerk uitgevoerd, werd gebouwd door Antonio Levante in 1637 voor de anatomische les aan medische studenten.

  Bologna | De bibliotheek van de universiteit
  Winkelen in Bologna
 • De vergeten kanalen

  Door een klein portiek aan de Via Piella, krijg je een impressie hoe Bologna er in de middeleeuwen heeft uitgezien met kanalen  net zoals in Venetië.

  Bologna | De kanalen van Bologna
 • De oude Joodse getto
  Bologna | Het Joodskwartier

  De oudste Joodse getto ter wereld, te vinden in het middeleeuwse centrum van Bologna, heeft nog steeds de originele structuur behouden. Een doolhof van steegjes en doorgangen, overdekte bruggen en smalle ramen die het verhaal van een hele gemeenschap vertellen.  In 1556 werden alle joden in Italië gedwongen zich in bepaalde delen van de Italiaanse steden te huisvesten.

  Dit stadsdeel telt een wirwar aan straatjes met heel veel karakteristieke winkeltjes.

 • De prachtige luxe winkelgalerij Cavour
  Activiteiten in Bologna
  Winkelen in Bologna in de Galleria Cavour

  Het meest luxe winkelcentrum van Italië ligt niet in Milaan of Rome. Deze winkelgalerij op slechts enkele voetstappen van het Piazza Maggiore herbergt uitsluitend de mooiste en duurste Italiaanse merken. Je kunt er zelfs een Maserati kopen!

 • Monsters in het Museo Civico Archeologico

  Het Archeologisch museum heeft ongetwijfeld een grote collectie aan archeologische kunstschatten die de moeite van een bezoek waard zijn. Voor kinderen (van alle leeftijden) worden er regelmatig workshops en speciale expootjes georganiseerd. Zoals deze bijvoorbeeld: Monsterlijke Monsters.

 • Internationaal Muziek Museum en Bibliotheek

  Een grote collectie muziekinstrumenten, boeken en partituren, maar ook de piano waaraan Rossini de Barbier van Sevilla componeerde. Rossini die ooit zei, ´geef me een waslijst en ik zet het op muziek´, was een echte Bolognese. Er is een hele zaal aan hem gewijd. Het museum is nog maar 10 jaar geopend maar heeft internationale bekendheid in de muziekwereld.

  Bologna Palazzo Pepoli
 • Ducati Museum

  Als je behalve op een Ducati wilt rijden ook wil weten hoe het verhaal van de Ducati glorie begon, dan kan je hier terecht. Natuurlijk staan er meer bikes te bewonderen dan je ooit bij elkaar hebt gezien.

  Museum van Ducati in Bologna
 • Ice Cream Museum Carpigiani

  De chocolade fabriek van Willy Wonka is er niks bij zou je denken, grote scheppen ijs in alle soorten en smaken verwacht je hier te kunnen proeven, maar helaas is het toch een echt museum waar de historie van het ambachtelijk ijs in Italië wordt verteld. Gelukkig is er een winkeltje aan verbonden waar je dan toch al dat heerlijke ijs kan proeven.

  Gelato Museum van Bologna
 • Museo Civico Medievale

  Mooie collectie van het leven in de Middeleeuwen in een welvarend Bologna. Bologna is nog steeds een stad waarin de middeleeuwen omnipresent zijn. Maar om een goed beeld te krijgen hoe de mensen hier 500 jaar geleden leefden, is het een bezoek meer dan waard.

  Piazza Santo Stefano
 • Teatro Comunale

  Het theater is een van de meest beroemde opera theaters van Italië en ieder jaar worden hier belangrijke opera´s uitgevoerd. Het was het eerste theater wat uit belastinggeld werd betaald, en van de 99 boxen werden er 35 voor privé gebruik ´verkocht´, eigenlijk niet het juiste woord want er werd gesproken van een huur voor eeuwig.

  Bologna | Het Teatro Communale
 • Theater in de villa Aldrovandi Mazzacorati

  Als je op zoek bent naar een privé theatertje, kijk niet verder. Een schatje uit de 18de eeuw, in originele enigszins decadente staat, met een naar mijn zegt, fantastische akoestiek. Er worden wekelijks publiekstoegankelijke concerten e.d. gegeven.

  Bologna
 • Het Lamborghini Museum

  Laat je in dit museum maar niet verleiden tot het aanraken van de wagens, laat staan dat je even achter het stuur kruipt, want al lijkt het op een showroom, dat is het niet. In de museumwinkel kan je een miniversie van je favoriete bolide kopen, daar mag je dan wel aankomen. Of een T-shirt. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

 • Het beeld van Maria en Maria Magdalena (Chiesa di Santa Maria della Vita)

  De Chiesa di Santa Maria della Vita staat in het centrum van Bologna  vlakbij het Piazza Maggiore. De kerk is voornamelijk bekend omdat zich hier de terra cotta beeldengroep uit 1460 van Niccola dell´Arca bevindt, een groep waar Bologna in de kunstwereld beroemd om is geworden. Het beeld de groep getrouwen, waaronder Maria en Maria Magdalena, uit die hun verdriet uitschreeuwen bij het zien van het lichaam van de dode Christus. Door het realisme in de uitbeelding is dit een van de meest aangrijpende beelden in de wereld.

Lamborghini Museum van Bologna

Copyright Tekst en Foto's Harper Douglas MAX | Bezoek Italië op Dolcevia.com