In Bologna si mangia bene
Tortelloni in Bologna
Giancarlo Roveri 
is een van Italië best bekende gastronomische journalisten en ik bezoek hem in zijn woonplaats Bologna. Hij neemt mij mee uit eten in een van zijn favoriete restaurants, die van chef Franco Rossi. Een Michelin sterren restaurant is het niet, maar dat is zeker niet vanwege de keuken. Het verhaal gaat dat de heren van Michelin hier niet aan tafel wilden schuiven omdat er niet genoeg bediening aanwezig zou zijn. De ratio moet 1 tafel tot 1 ober zijn en dat halen ze niet. Het restaurant ligt achter de belangrijkste winkelader, de Via Indipendeza, verscholen op een paar passen van het Piazza Maggiore.

Specialiteiten van het huis zijn Risotto al Funghi Porcini, Tortellini met Prosciutto en Tortelloni gevuld met ricotta en pompoen (Zucca).  We beginnen met de Mortadella van de beroemde slager Tamburini. De Mortadella wordt zeer fijn gesneden zoals het eigenlijk hoort en je drinkt daarbij (uiteraard) een  Lambrusco bij maar wel van zeer hoog niveau, in dit geval een rosé. Onze primi worden geserveerd met een eenvoudige salade van Cicoria Puntarelle di Galatina en begeleid door een  prachtige rode wijn uit de streek Campania de Aglianico Irpinia D.o.c. – Il Principio van Terredora  en om te proeven de Selvarossa Riserva uit de Salento van de regio Puglia.

 

Ik moet toegeven dat ik voordien nog weinig rood uit die regio had gedronken maar de sommelier, die zelf daar vandaan komt twijfelt geen seconde aan de wijnkeuze van Signor Roveri en staat binnen twee tellen naast mij met de fles.
De meest bekende Bolognesi, zoals Umberto Eco en Pier Paolo Pasolini, kent hij persoonlijk goed.  Giancarlo Roveri wordt niet voor niets gezien als een van de beroemdste gastronomen van Italië, want dit is de man die het recept voor Ragu Bolognese heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Industrie van Bologna, bovendien is hij de grondlegger van het in 2015 te openen World Eataly.

World Eataly Opening 2015
Na de Expo van Milaan in 2015 opent in Bologna, om precies te zijn op een terrein van 7 ha achter het Centraal Station, de wereld van Eataly. Dit wordt het grootste Italiaanse voedingscentrum ter wereld. Het gigantische paviljoen zal een plaza met restaurants gaan krijgen en een winkelcentrum vol boetieks waar je de beste Italiaanse producten zult kunnen aanschaffen. Het geheel zal ook een educatieve rol spelen bij de voorlichting van de Italiaanse jeugd over de tradities van de Italiaanse keuken.
Redactie Tips
Voor elke kookliefhebber is Bologna het paradijs. Vooral het gebied achter de Piazza Maggiore is bezaaid met speciaalzaken van typische regionale producten uit Bologna en Emilia Romagna. Tortelloni, tortellini, gevuld met alles wat je je kan voorstellen, huisgemaakte pasta, ravioli's natuurlijk, om dan maar niet over de patisserie te beginnen. Een paar adressen die je zeker niet mag missen zijn : Mercato del'Erbe Dit is een vrij grote overdekte markthal in midden in het stadscentrum met een restaurant-plein waar je verschillende trattoria aantreft, een kleinere versie van zo'n markt ligt ook achter de Piazza Maggiore, hier vind je op de eerste verdieping ook een kleine winkel van de keten Eataly. Elke donderdagavond is er om 19.00 in de grote versie een openbare kookcursus. Via Ugo Bassi, 23-25, Bologna
Tamburini, Piazza della Mercanzia en Salumeria Simoni, Via Drapperie, 5/2a . De bakermat van de Mortadella en de Salumi van Emilia Romagna. Paolo Atti & Figli, Via Caprarie, 7. De pastawinkel van Bologna, wereldberoemd en prijzige pasta, uiteraard vers gemaakt. Enoteca Italiana De plek om de beste Italiaanse wijnen te kopen met natuurlijk een geweldige selectie wijn uit de regio Emilia Romagna.
Restaurants in Bologna
Bologna Magazine 
Een Engelstalige website met tips voor de connaisseur. City of Food
Een prachtige voorstelling van Bologna in voorbereiding op de Expo 2015 in Milaan.

Ristorante Franco Rossi werd door John Grisham vereeuwigd in zijn thriller De Deal (The Broker), uitgegeven in 2005. In het restaurant zal je er niet omheen kunnen  want gesigneerde exemplaren liggen er in 7 talen.
 Adres:
Via Goito, 3, 40126 Bologna, Italie
Tel: +39 051 238818

LINKS

Copyright Tekst en Foto's Harper Douglas MAX | Bezoek Italië op Dolcevia.com